21. okt, 2014

Pont-Audemer 27 augustus 1944 gezuiverd door Nederlanders met Belgische steun.

Belgen en Nederlanders verschillen sinds 1989 van mening over de vraag wie 26 augustus 1944 het strategisch belangrijke Pont-Audemer aan de Risle heeft ingenomen (Cees van Zweeden in De Gelderlander, 26 aug. 2014). Belgische veteranen stellen dat Pont-Audemer door hen is bevrijd en dat soldaten van de Prinses Irene Brigade pas 27 augustus het stadje binnentrokken. De Duitsers waren toen al verjaagd. Op de in 1984 onthulde plaquette staat (vertaald) ‘Bevrijding van Pont-Audemer 26 augustus 1944 door de Nederlandse Prinses Irene Brigade’. Belgische veteranen vinden deze tekst geschiedvervalsing. Een vertegenwoordiger van de Prinses Irene Brigade bevestigt dat de datum op de plaquette niet klopt. Een dag later waren echter de Duitsers niet verdwenen. De brigade nam twaalf Duitsers gevangen. Volgens hem zijn er geen Belgen in Pont-Audemer geweest. De Belgische historicus Nico Wouters stelt dat de Belgische Brigade Piron al in de nacht van 25 augustus het stadje binnentrok. Een Nederlands onderzoeksrapport van de hand van historicus Herman van Amersfoort stelde in 1994 de Belgen in het gelijk. De bevrijding van Pont-Audemer door Nederlanders is een mythe. Van Amersfoort denkt dat de inwoners zich schuilhielden toen de Belgen hun stadje bevrijdden. Ze zagen de volgende dag alleen leden van de Prinses Irene Brigade en dachten dat die hen hadden bevrijd.

            Generaal Richard N. Gale van de Britse 6de Parachutisten Divisie besloot 26 augustus 1944 Pont-Audemer in te nemen. Hij wilde de Duitse terugtocht ten zuiden van de rivier de Risle afsnijden. De Prinses Irene Brigade stond onder bevel van de 5de Parachutisten Brigade. Troepentransportvoertuigen waren door de brigade uitgeleend. Tanks van het pantsereskadron van de Verkenningsafdeling van de Belgische Brigade Piron moesten daarom infanteristen van de Prinses Irene Brigade vervoeren. Drie pelotons van de 1ste gevechtsgroep zaten in groepen van vier tot acht man op de tanks en hielden zich vast aan de mitrailleurs. De colonne vertrok 27 augustus om 06.15 uur en had na een bliksemactie om 09.00 uur de stad in handen. De infanteristen hadden de opmars uitgevoerd gevolgd door de tanks. De brug over de Risle was door Duitsers opgeblazen. Pont-Audemer is dus ingenomen en gezuiverd door infanteristen van de Prinses Irene Brigade met steun van tanks van de Brigade Piron. De leden van de Prinses Irene Brigade namen zes achtergebleven Duitsers gevangen en hadden zelf acht gewonden en twee vernielde voertuigen door artillerievuur. ’s Avonds namen troepen van de Britse 49ste (West Riding) Infanteriedivisie (Polar Bears) de bezetting van de stad over. De tekst op de plaquette is dus afgezien van de datum juist.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina