17. mrt, 2015

Stichting Vredeseducatie, Vrijheid Doeboek70 1945 2015 , Gemeenten Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum

Het Vrijheid doeboek70 1945 2015 ziet er aantrekkelijk uit voor kinderen. Veel kleur, afbeeldingen en natuurlijk allerlei opdrachten. Dit doeboek krijgt een plaats binnen het Bevrijdingstoerisme. In het Airborne Museum kunnen de kinderen de geschiedenis beleven en de heftigheid van  de gevechten ervaren. Beleven en ervaren is in het herdenkings- en bevrijdingstoerisme belangrijker dan het historische verhaal zelf. Zo maakt dit boekje nog veelvuldig melding van de mythe ‘slag om Arnhem’, zelfs voor kinderen in Ede,  Renkum en Oosterbeek.

Arnhem was echter geen doel van de strijd. Lichtbewapende luchtlandingstroepen kunnen geen slag leveren met een zwaarbewapende tegenstander met steun van artillerie, (pantser)voertuigen en zware wapens (tanks). Wageningen heet nog stad der bevrijding, terwijl heel Nederland 5 mei 1945 om 08.00 uur vrij was. Goed is de mededeling dat ook de Duitse troepen in Nederland capituleerden op 4 mei 1945 op de Lüneburger Heide in Duitsland. In hotel ‘De Wereld’ in Wageningen  wordt de volgende dag de afspraak gemaakt dat alle Duitse troepen uit Nederland moeten vertrekken. Dat is juist, maar wat magertjes. De Duitse troepen moesten zich onder gezag van het 1ste Canadese legerkorps verzamelen in concentratiegebieden voor ontwapening en de terugtocht naar Duitsland. Ook moesten ze allerlei militaire informatie geven aan de Canadezen.  Dat gebeurde in Wageningen, uiteraard zonder onderhandelingen. De Duitsers moesten de bevelen van de Canadezen opvolgen en de bevelen dus ondertekenen. Ook de Canadese generaal Foulkes zette zijn handtekening onder die bevelen. Dat was echter geen ‘handtekening voor vrede’, zoals het Doeboek beweert. Een Capitulatie-Vrijheidswandeltocht past hier niet in. Een paar andere foutjes zijn het gebruik van Hollanders voor Nederlanders (blz. 20); de Over-Betuwe als frontgebied en geallieerd bruggenhoofd plaatsen tussen twee vechtende legers (blz. 22); en 17 april sneuvelden in Otterlo geen vijftien maar twaalf geallieerde militairen (blz. 26).

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina