18. mrt, 2015

De Sunset March over De Oversteek Nijmegen

Veteranen lopen sinds 19 oktober 2014 elke avond over De Oversteek, de nieuwe stadsbrug in Nijmegen. Hun wandeling begint bij zonsondergang wanneer de lampen in het eerste paar lichtmasten aanspringen in het tempo van een trage mars. Twaalf minuten later eindigt de wandeling aan de noordelijke zijde van de brug nadat 48 paar lichtmasten branden. Deze Sunset March is namelijk een dagelijks levend eerbetoon aan de 48 soldaten die 20 tot 22 september 1944 en daarna zijn gesneuveld voorafgaande aan, tijdens en na de Waalcrossing.  De wandeling door veteranen is een initiatief van Veteranen Overbetuwe, onder wie oorlogsveteraan luitenant-kolonel b.d. Tim Ruijling uit Elst. 

Het doel van de Waalcrossing was de noordzijde van de Waalbruggen (de spoor- en de verkeersbrug) te veroveren en om Lent een bruggenhoofd te vestigen. Brits-Amerikaanse troepen vielen tegelijkertijd in gecombineerde infanterie- en tankaanvallen de zuidzijden van de bruggen aan. 

Een mythe is dat alle 48 parachutisten en geniesoldaten tijdens de Waalcrossing zijn gesneuveld. Waarschijnlijk ruim de helft is echter gesneuveld bij de verovering van de noordzijde van de bruggen en de vestiging en verdediging van het bruggenhoofd om Lent.

Andere mythen hebben betrekking op het doel van de Waalcrossing. Nijmegenaren zien als doel de bevrijding van Nijmegen. Zij beschouwen de deelnemers daarom als bevrijders van Nijmegen. Operatie Market Garden was echter geen bevrijdingsoperatie en de geallieerde legers geen bevrijdingslegers. De Gelderlander presenteerde 17 maart 2015 een ander doel: ‘de Waalbrug beschermen tegen de Duitse bezetters die de brug wilden opblazen’. Hoe krijgt iemand het verzonnen. 

Burgemeester Hubert Bruls liep 16 maart 2015 met de veteranen mee. Hij noemde het initiatief ‘een waarachtig eerbetoon’ aan de 48 gesneuvelde soldaten. De burgemeester wil een herdenkingsplaquette laten aanbrengen op het voetgangersgedeelte van de brug. Doel daarvan is mensen te laten beseffen wat ‘de enorme historische waarde’ van de plaats van de brug is. Nu maar hopen dat beleven en ervaren binnen het herdenkings- en bevrijdingstoerisme gepaard kan gaan met de juiste historische informatie. 

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina