8. mei, 2015

Capitulatie van de Duitse strijdkrachten in Reims, 7 mei 1945

Generaloberst Alfred Jodl tekende maandag 7 mei 1945 in Reims de formele, onmiddellijke, gelijktijdige, complete en onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse strijdkrachten op alle fronten aan de geallieerden inclusief de Sovjet-Unie. Namens opperbevelhebber Eisenhower tekende in het geallieerde hoofdkwartier (SHAEF) chef-staf generaal W. B. Smith en voor het Opperbevel van de Sovjet-Unie generaal Ivan Susloparoff. F. Sevez tekende als getuige voor de Franse strijdkrachten. Aan Duitse zijde waren ook aanwezig majoor Wilhelm Oxenius (tolk) en Hans-Georg von Friedeburg, bevelhebber van de Kriegsmarine. Alle strijdkrachten onder Duits gezag zouden hun actieve operaties 8 mei 1945 om 23:01 uur MET staken. De Tweede Wereldoorlog in Europa was voorbij. West-Europa viert 8 mei Victory in Europe Day (VE-Day). 

Een wantrouwende Stalin eiste ratificatie van de capitulatie in Reims. Hij riep een ontstelde generaal Ivan Susloparoff uit Reims naar Moskou terug. Dinsdag 8 mei omstreeks 23.30 uur ratificeerde Generalfeldmarschall Wilhelm Keitel in het hoofdkwartier van het Rode Leger in Berlijn-Karlshorst de formele overgave in Reims. Het Opperbevel van de Duitse strijdkrachten capituleerde nogmaals onvoorwaardelijk aan het Opperbevel van het Rode Leger vertegenwoordigd door opperbevelhebber maarschalk Georgi K. Zjoekov. Generaaladmiraal Von Friedeburg vertegenwoordigde de Kriegsmarine en GeneraloberstHans-Jürgen Stumpff de Luftwaffe. Luchtmaarschalk Arthur Tedder tekende namens het geallieerde opperbevel. Als getuigen tekenden generaal Carl A. Spaatz en generaal Jean de Lattre de Tassigny, respectievelijk bevelhebber van de Amerikaanse luchtmacht in Europa en het Eerste Franse Leger. De Sovjet-Unie bracht deze capitulatie in Berlijn 9 mei om 02.00 uur in de openbaarheid. Voor de Sovjet-Unie en het huidige Rusland is 9 mei de feestdag van  de overwinning op nazi-Duitsland. 

Opmerkelijk is dat Omroep Gelderland en dagblad De Gelderlander zeventig jaar later, in mei 2015, geen aandacht besteden aan de capitulatie in Reims. De Gelderlander wees 8 mei 2014 abusievelijk op ‘de Duitse capitulatie’ in Berlijn op 8 mei  1945. Een foto toonde evenwel Generalfeldmarschall Wilhelm Keitel met generaals van de Luftwaffe en een admiraal van de Kriegsmarine. Het was dan ook geen capitulatie van Duitsland, maar van de Duitse strijdkrachten. Hetzelfde blad had twee dagen eerder geschreven over de Duitse capitulatie in Wageningen. Daar had echter 5 mei 1945 een implementatie plaatsgevonden van de capitulatie van onder meer de Duitse troepen in Nederland op de Lüneburger Heide aan Montgomery. Duitsland zou dus twee keer gecapituleerd hebben. Dit blad schreef 8 mei 2015 slechts over voorbereidingen in Rusland voor Overwinningsdag 9 mei. Wageningen, de heer E. Dumrese van Stichting Wageningen 1945, Liberation Route Europe (LRE) en Omroep Gelderland spraken in 2014 abusievelijk over ‘de algehelecapitulatie van Duitsland op 8 mei 1945’. Opmerkelijk is wel dat het bevrijdingsvuur van Wageningen 7 mei 2015 niet naar Reims, maar de volgende dag wel naar Berlijn gaat. Daar hield Dumrese een presentatie over de capitulatie in Wageningen, in werkelijkheid een geschiedvervalsing, en werd het bevrijdingsvuur ontstoken. LRE komt zoals vaak met een gemythologiseerd verhaal (liberationroute.nl/duitsland/historische-locatie/unconditional-surrender-of-germany). In Berlijn ging het 8 mei 1945 om de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en het Duitse leger. Duitsland kon echter niet capituleren omdat de geallieerden de president en zijn regering niet erkenden. Niet alleen het Duitse leger capituleerde, maar ook de Kriegsmarine en de Luftwaffe. Met deze capitulatie in Berlijn  of overwinning op nazi-Duitsland kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Dat was echter al gebeurd bij de capitulatie in Reims. Uit de duim gezogen is de reden waarom de capitulatie in Reims in Berlijn herhaald moest worden. 'Omdat het overgavedocument in Reims niet getekend was door de hoogste Duitse bevelhebber besloten alle partijen dat een tweede document getekend moest worden’, aldus LRE. Hoe kom je erop! 

Elf staatshoofden uit Midden- en Oost-Europa en de VN-secretaris-generaal vierden Victory in Europe Day (VE-Day) 7-8 mei 2015 in Gdansk. In het Verenigd Koninkrijk zijn van 8 tot 11 mei 2015 tal van herdenkingen en festiviteiten ter viering van VE-Day. 

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina