18. nov, 2015

1 december 2015: herdenking van prins Bernhard in Wageningen.

Sinds 1 december 2005 herdenkt Wageningen jaarlijks de sterfdag van prins Bernhard. De ceremonie bij de herdenkingsplaquette aan de muur van hotel De Wereld wordt 1 december 2015 dus voor de elfde maal gehouden. 

Wageningen aanduiden met Stad der Bevrijding of Bevrijdingsstad is een hardnekkige geschiedvervalsing. De capitulatie op de Lüneburger Heide van ook de Duitse troepen in Nederland op 4 mei 1945 trad 5 mei om 08.00 uur in werking. Heel Nederland was op dat tijdstip vrij. 

Ook Vrede van Wageningen 1945 is een geschiedvervalsing. Duitsland kon in 1945 geen vrede sluiten. De geallieerden erkenden immers de Duitse president en zijn regering in Flensburg niet. Uitsluitend militaire onvoorwaardelijke capitulaties waren mogelijk, zoals die op de Lüneburger Heide. In Wageningen vond 5 mei 1945 ’s middags slechts de ondertekening plaats van bevelen ter implementatie van die capitulatie op de Lüneburger Heide. Die bevelen gingen voornamelijk over het verstrekken van gedetailleerde informatie over militaire zaken. 

Het tekenen van een capitulatie in Wageningen; onderhandelen over en tekenen van capitulatievoorwaarden en de benaming ‘capitulatiezaal’ in hotel De Wereld zijn elementen van een derde geschiedvervalsing. Men herdenkt daar dus 1 december en 5 mei geschiedvervalsingen en geen historische overeenkomst.

Prins Bernhard had 5 mei 1945 geen enkele functie bij de implementatie in Wageningen van de capitulatie op de Lüneburger Heide. Montgomery’s Brits-Canadese legergroep moest die capitulatie op verschillende plaatsen afhandelen en zorgen voor ontwapening en terugtocht van de gecapituleerde Duitse troepen. 

Maandag 1 december 2014 had de herdenking geen duidelijke inhoud. Herdacht men prins Bernhard; zijn overlijden; zijn overlijdensdag of zijn aanwezigheid ‘bij het tekenen van de capitulatie in Hotel de Wereld’ (omroep Gelderland); ‘bij de onderhandelingen over de capitulatie van de Duitse bezetters in hotel De Wereld’ (De Gelderlander) of ‘bij het tekenen van de capitulatievoorwaarden in hotel De Wereld’; een ‘historische overeenkomst’ (burgemeester G. van Rumund)? 

Deze ceremonie is een goed voorbeeld van herdenken zonder besef van het juiste historische verhaal. Kennelijk een vorm van het nieuwe herdenken. Een in wezen beschamend, triest en zielig schouwspel.  

Gerelateerde artikelen:

1. Capitulatie Wageningen is een geschiedvervalsing. Blunders van Lou de Jong. http://www.kritischhistoricus.nl/415080040 

2. Capitulatie in Wageningen in mei 1945 is een geschiedvervalsing.  - http://historiek.net/capitulatie-in-wageningen-in-mei-1945-is-geschiedvervalsing/49371/ …

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina