11. dec, 2015

Battlefield Tours Arnhem44 slaat plank flink mis.

Battlefield Tours Arnhem gelooft net als veel andere slagveldgidsen nog in een slag om Arnhem. BttlFldTourArnhem44 wil daarvan voornamelijk de Duitse kant tonen. De centrale vraag is hoe de Duitsers erin slaagden de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie en de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade ‘in en rond Arnhem’ te verslaan. De geallieerden bevonden zich echter niet rond maar vooral in en ten westen van Arnhem. 

De 1ste Britse Luchtlandingsdivisie hield na de gevechten op te bestaan. Die was volledig verslagen. Operatie Market ten noorden van de Neder-Rijn was al binnen twee dagen mislukt. Dinsdag 19 september trok generaal Urquhart zijn troepen terug naar terrein rond hotel Hartenstein waar ze defensieve posities innamen. De Poolse parachutisten streden niet in en bij Arnhem, maar in de sector Driel-Oosterbeek. Zij landden bij Driel en probeerden de Neder-Rijn over te steken om de Britten te versterken. Maandag 25 september 1944 moesten Britten (niet alleen Engelsen)  en een 75-tal Polen over de rivier evacueren naar Nijmegen en vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk. De 1ste Poolse Parachutistenbrigade was niet verslagen.  Die werd onmiddellijk ingezet bij de bewaking van bruggen en de verdediging van de Corridor. 

Waardoor verloren de Britten ten noorden van de Neder-Rijn? Lichtbewapende luchtlandingstroepen zonder ondersteuning konden geen slag leveren met een zwaarbewapende tegenstander met steun van voertuigen, zware wapens, tanks en vliegtuigen. Arnhem was geen doel. Een slag om Arnhem is dan ook een mythe. De Poolse parachutisten in Driel verloren niet. Zij voerden hun taak uit om de Britse verdedigers rond Hartenstein te versterken. 

Niet de Rijnbrug was een brug te ver, maar de gestelde doelen waren een brug te ver. Operatie Market Garden was een brug te ver voor Montgomery. Vestiging van een sterk bruggenhoofd op de Veluwe was een brug te ver voor het Britse Tweede Leger. Vorming van een bruggenhoofd met ten minste een van de drie oeververbindingen tussen de Westerbouwing en de spoorbrug bij Westervoort was een brug te ver voor de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie. 

Battlefield Tours Arnhem (Dirk Hoekendijk) beoogt ‘het uitdragen van de militaire historie rond Arnhem’ door het verzorgen van slagveldlandingen (battlefieldtours) en presentaties; vooral vanuit Duits perspectief. Slagvelden ten noorden van de Neder-Rijn zijn echter ook een mythe. 

Overigens omvatte de Rijn-IJssellinie tijdens de Koude Oorlog meer dan de verdedigingswerken in de polder Meinerswijk. Denk bijvoorbeeld maar aan de defensiedijk tussen Elden en de Waal en de verdedigingswerken langs de IJssel. 

Met zijn opmerkingen slaat Hoekendijk de plank volkomen mis. Hij vertelt het gemythologiseerde verhaal van de zogenaamde ‘slag om Arnhem’. Hij voegt daaraan de mythe toe dat ook de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade door de Duitsers verslagen is. Hij doet dat met de onjuiste bewering dat de brigade verslagen is omdat de vijand uitvoering van het Poolse plan verhinderde. De Polen konden een deel van hun taak wel degelijk uitvoeren. Ruim tweehonderd Polen konden de Britten rond Hartenstein versterken. Dinsdag 26 september zette Browning 1300 Polen in bij de bewaking van bruggen en verdediging van de Corridor. Ze hadden ruim 400 slachtoffers, onder wie 95 gesneuvelden. Hoekendijk beschouwt deze mythe als een meningsverschil. Wie feiten bestempelt als meningen maakt iedere discussie onmogelijk. 

Hoekendijk vindt dat het Duitse perspectief de Britse en Nederlandse mythevorming en de mythe ‘slag om Arnhem’ kan nuanceren met ‘Kämpfe im Raum Arnheim’ (gevechten in de omgeving van Arnhem).  Britten schreven overigens al over Battle of Arnhem en Battle at Arnhem (strijd bij of in Arnhem). Nederlanders hadden problemen met de vertaling.

Tegen betaling krijgt de toerist een gemythologiseerd verhaal voorgeschoteld.

Hoekendijk spreekt op zijn site na de discussie over 'het geallieerde grondoptreden in de operatie Market direct ten noorden en ten zuiden van de Neder-Rijn, ook wel bekend als de Slag om Arnhem 1944.'  Elders handhaaft hij echter gewoon ‘slag om Arnhem’.

Operatie Market ten noorden van de Neder-Rijn was echter 19 september mislukt. De Polen landden 21 september ten zuiden van de Neder-Rijn na mislukking van operatie Market ten noorden van de rivier. Overigens ook na mislukking van grondoperatie Garden een paar uren eerder ten zuiden van Elst.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina