2. mei, 2016

De Gelderlander. Bijlage Giro d’Italia. 30 april 2016. Mythen over John Frostbrug.

In deze bijlage besteden journalisten ook aandacht aan Mooi Gelderland (nrs. 33 tot en met 37 op de pagina’s XXVI en XXVII). Dit hadden zij beter niet kunnen doen. Onder nummer 35 schrijven zij louter onzin en mythen over de Rijnbrug, de latere John Frostbrug. Dat moet nou eindelijk eens ophouden. Hier geldt overduidelijk: schoenmaker blijf bij je leest! 

‘Een brug te ver: de John Frostbrug’. De Rijnbrug 'was in september 1944 het toneel van de Slag om Arnhem. (...) De geallieerden slaagden er nét niet in de brug in te nemen, met als gevolg dat westelijk Nederland moest wachten op bevrijding’. 

Voor het Britse Tweede Leger (grondoperatie Garden) was de vorming van een bruggenhoofd op de Veluwe met diepe uitlopers over de IJssel een brug te ver.

Voor de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie (luchtlandingsoperatie Market) was de vorming van een bruggenhoofd tussen de Westerbouwing en Westervoort met ten minste één oeververbinding een brug te ver.

Voor Montgomery was operatie Market Garden een brug te ver.

De uitdrukking ‘dat is een brug te ver’ betekent dat men te ver heeft gegrepen en het doel niet heeft kunnen bereiken. 

Natuurlijk kon de Rijnbrug in september 1944 het toneel niet zijn van de Slag om Arnhem (overigens een mythe). Lichtbewapende luchtlandingstroepen konden nou eenmaal geen slag leveren met een zwaarbewapende tegenstander en zeker niet om een stad die geen doel was. Bovendien verdedigden de troepen bij de noordelijke brugoprit met grote moeite hun posities. De brug konden ze niet veroveren en de stad hoefden ze niet te veroveren. Overigens had een eventuele verovering van de brug niets te maken met een bevrijding van het westen van Nederland. 

Operatie Market Garden was immers geen bevrijdingsoperatie en had niets te maken met een eventuele vernietiging dan wel zuivering van Duitsers in het westen van Nederland. De Britse aanvalsrichting liep naar het oosten: Ruhrgebied, Duitse laagvlakte en eventueel Berlijn. Operatiedoelen zijn niet hetzelfde als aanvalsrichtingen.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina