11. jul, 2016

dr. Jan Brouwer: Vierdaagse Nijmegen, Extra bijlage bij De Gelderlander, 9 juli 2016, p. 36.

Bettine Winters schrijft op ondeskundige wijze over de dagelijkse Sunset March over de brug De Oversteek. Het doel van operatie Market Garden zou zijn de verovering van 'alle bruggen' (hoe kom je op het idee) over de Maas, de Waal en de Neder-Rijn (niet Rijn); bevrijding van Nederland en beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in 1944. In werkelijkheid was het strategische operatiedoel vestiging van een bruggenhoofd tussen Arnhem en IJsselmeer met diepe uitlopers over de IJssel. De verovering van bruggen door luchtlandingstroepen was een middel om dit doel te bereiken. Market Garden was geen bevrijdingsoperatie.

De Amerikanen en Britten besloten niet de Waalbrug van de noordzijde aan te vallen, maar uiteraard van beide zijden. Bij de Waaloversteek op de plek van de huidige brug De Oversteek sneuvelden geen 48 militairen. Dit is een hardnekkige mythe. In werkelijkheid kwamen 48 parachutisten en geniesoldaten om voorafgaande aan, tijdens en na de Waaloversteek. Waarschijnlijk ruim de helft is gesneuveld bij het realiseren van de doelen van de Waaloversteek. Die doelen waren de verovering van de noordzijde van de Waalbruggen en de vestiging en verdediging van het bruggenhoofd om Lent. Doel was uiteraard niet de bevrijding van Nijmegen. 

Operatie Market Garden mislukte niet omdat de Rijnbrug in Arnhem niet werd veroverd. Luchtlandingsoperatie Market was 19 september 1944 ten noorden van de Neder-Rijn al mislukt. Grondoperatie Garden mislukte twee dagen later ten zuiden van Elst. 

Hoe krijgt iemand het allemaal bij elkaar verzonnen!

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina