6. nov, 2014

Ook Wageningen45 koestert geschiedvervalsing

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen (Wageningen45) stelt dat Wageningen zich ‘met recht’ ‘Stad der Bevrijding’ mag noemen. (www.wageningen.45) In en bij hotel ‘De Wereld’ wordt op 5 mei al bijna zeventig jaar het einde van de oorlogshandelingen in Nederland herdacht. In de ‘capitulatiezaal’ van dat hotel vonden 5 mei 1945 de ‘definitieve capitulatieonderhandelingen’ over de ‘capitulatievoorwaarden’ met Duitsers plaats. In Wageningen is de herdenking gestart van capitulaties aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië. Hotel ‘De Wereld’ is ‘het symbool voor de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het comité beweert dat de ‘capitulatie een feit was’ nadat Blaskowitz met ‘Jawohl’ geantwoord had op de vraag van generaal Foulkes of hij  'wilde capituleren'. Foulkes vroeg echter of hij de capitulatie op de Lüneburger Heide erkende. Het comité voegt eraan toe dat op dat moment hotel ‘De Wereld’ een monument was. Op 6 mei is de ‘Duitse capitulatie’ in de aula van de landbouwhogeschool ‘daadwerkelijk getekend’.

Geen enkele bewering is juist. Wageningen Stad der bevrijding is gebaseerd op een taaie geschiedvervalsing. De oorlogshandelingen in Nederland eindigden zaterdag 5 mei 1945 om 08.00 uur. In Wageningen waren geen onderhandelingen over een capitulatie of capitulatievoorwaarden. Over de onvoorwaardelijke  overgave de vorige dag op de Lüneburger Heide was uiteraard ook niet onderhandeld. Een Duitse capitulatie was onmogelijk omdat de geallieerden het Duitse staatshoofd en de regering niet erkenden. Capitulatiezaal is dan ook een geschiedvervalsing. Noch in Nederland noch in Nederlands-Indië was een capitulatie. Japan capituleerde 2 september 1945 op een Amerikaans slagschip. Hotel ‘De Wereld’ is geen symbool voor een capitulatie. Een capitulatie is geen feit als bij een in zo’n situatie normale vraag bevestigend wordt geantwoord. Zo werkt de procedure van een implementatie van een capitulatie niet. Het capitulatiedocument was de vorige dag al getekend. De Orders on the Surrender of de implementatie van de capitulatie op de Lüneburger Heide zijn 5 mei in Wageningen om 16.30 uur getekend. Die gingen over de plaats van de troepen; te verstrekken informatie over o.a. mijnenvelden en geplaatste explosieven, concentratiegebieden, ontwapening en aftocht van de Duitse troepen. Detailuitwerkingen en bijlagen kwamen de volgende dag aan de orde in de aula van de landbouwhogeschool. 

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina