Japan accepteerde uit vrees voor meer atoombomaanvallen op 14 augustus 1945 de verklaring van Potsdam van 26 juli 1945 van de VS, het Verenigd Koninkrijk en China. Keizer Hirohito kondigde de volgende dag om 12.00 uur de Japanse overgave aan de geallieerden aan. Japan staakte de oorlogshandelingen in de Grote Oceaan en Zuidoost-Azië. Japan ondertekende de formele onvoorwaardelijke capitulatie op zondag 2 september 1945 op het Amerikaanse slagschip USS Missouri dat voor anker lag in de baai van Tokio. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Mamoru Shigemitsu tekende namens de Japanse regering. Generaal Yoshijiro Umezu tekende vervolgens namens de Japanse strijdkrachten.
Generaal Douglas MacArthur tekende het Instrument of Surrender namens de geallieerden: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de USSR en China. Admiraal Chester W. Nimitz tekende voor de VS. De andere ondertekenaars tekenden respectievelijk namens China, het VK, de USSR, Australië, Canada, Frankrijk, Nederland en Nieuw Zeeland. De plechtigheid duurde twintig minuten. Deze capitulatie betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De Indische gemeenschap in Nederland beschouwt 15 augustus als bevrijdingsdag.
Het Nationaal comité 4 en 5 mei, de NOS, RTL Nieuws, Andere Tijden, Nu.nl, ISgeschiedenis, D66 en een aantal dagbladen spreken op 15 augustus abusievelijk over de Japanse capitulatie en het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Men behoort natuurlijk wel te weten wat men herdenkt... Of gaat het slechts om 'beleven'?