10. dec, 2014

Zondag 12 april 2015 Muzikale opmars naar Arnhem.

Vanuit de Achterhoek maken muziekgroepen, schutterijen en vendelzwaaiers een muzikale mars naar Arnhem op 12 april 2015. Vierhonderd muzikanten en zangers doen mee met 'De Opmars'. De deelnemers gaan van Aalten over Doetinchem en Didam naar Westervoort. Op elk tussenliggend station stappen muzikanten en koren in. In Arnhem trekt de stoet naar de Eusebiuskerk. Doel is de bevrijding van Arnhem te vieren die in april 1945 ‘vanuit de Achterhoek’ plaatsvond. Dat is echter onjuist. Ook De Gelderlander schrijft 11 april: 'De Britse Polar Bears rukken vanuit de Liemers naar de IJssel op en naderen Westervoort tegenover Arnhem en Velp.'  De organisatoren hebben het doel gewijzigd in het vieren van de bevrijding van Arnhem omdat de bevolking in april 1945 geëvacueerd was.

Evenementen binnen herdenkings- en bevrijdingstoerisme munten vaak niet uit in kennis van de historische achtergrondinformatie. Arnhem is van 12 tot 14 april 1945 ingenomen en gezuiverd door de Britse 49th (West Riding) Infantry Division. Deze Polar Bears onder bevel van generaal-majoor Stuart Rawlins hadden ruim vier maanden doorgebracht in een water-, ijs- en sneeuwlandschap in de Over-Betuwe. De Britten hadden met hulp van Canadese tanks en artillerie 2 en 3 april 1945 de bruggenhoofden bij Doornenburg, Angeren, Huissen en Elden opgeruimd (operatie Destroyer). Ze staken vervolgens het Pannerdensch kanaal over naar de Liemers en 12 en 13 april de IJssel. De 1st Canadian Infantry Division onder generaal-majoor Harry W. Foster trok van Emmerich naar de IJssel om de IJsselverdediging in de rug aan te vallen. Deze Canadezen staken 11 april de IJssel bij Gorssel (operatie Cannonshot) over. Britten en Canadezen waren daarna begonnen aan de zuivering van de Veluwe. De Veluwe is door de 1ste Canadese Infanteriedivisie komend vanuit de Achterhoek gezuiverd. De andere divisies kwamen uit de Over-Betuwe. De mars zou moeten beginnen tussen Elst (Aam) en Haalderen. 

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina