10. dec, 2014

The Final Push 2015: de bevrijding weer beleven

Een stoet van circa honderd historische militaire voertuigen wil in april 2015 van Groesbeek naar Groningen trekken om zeventig jaar bevrijding of vrijheid te vieren. Keep them Rolling wil dorpen en steden in Oost-Gelderland binnenrijden op de datum dat die zijn bevrijd. Ook zal de ‘bevrijdingsrit’ aanwezig bij herdenkingen met concerten en kransleggingen of andere evenementen. De Kranslegging bij Rees is voor degenen die daar sneuvelden. Groesbeek is ‘het logische startpunt’, aldus de organisatie. De oversteekplaats bij Wesel is meer geschikt voor een kranslegging. Het gebied tussen Nijmegen en Mook vormt historisch gezien een beter startpunt dan Groesbeek. Keep them Rolling zegt ‘exact de route’ van de Canadese troepen te willen volgen. Dit is onjuist. De voertuigen volgen slechts een beperkt deel van de route van de drie Canadese divisies. 

Weg naar de bevrijding accentueert herdenkings- en bevrijdingstoerisme met het accent op beleven. Die accenten op toerisme en beleven gaan meestal ten koste van de juiste historische achtergrondinformatie. De Brits-Canadese troepen trokken bij Wesel 23 maart 1945 en volgende dagen over de Rijn. Het Britse Tweede Leger trok vervolgens naar het noorden van Duitsland, de Canadezen naar het oosten en noorden van Nederland. Op 23 maart konden dan ook niet Dinxperlo en Elten worden gezuiverd, zeker niet door Britse troepen.

Het doel van de Canadezen was niet de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland. De twee infanterie- en twee pantserdivisies, waaronder de 1ste Poolse, voerden dan ook geen bevrijdings- maar een flankdekkingsoperatie uit. Ze moesten de linkerflank beschermen van het Britse Tweede Leger. Zij zouden niet 23 maart Dinxperlo en Elten innemen, zoals de organisatie beweert, maar Goede Vrijdag 30 maart Dinxperlo en 31 maart Elten en Netterden. Op 30 maart waren ook Aalten en Varsseveld gezuiverd. Zondag 1 april volgden Silvolde en Terborg, 2 april Gendt, Doornenburg, Doetinchem, Pannerden en Wehl en 3 april Angeren, Huissen, Elden, Didam en Zevenaar. Delden kon 4 april de Canadezen verwelkomen. De Britse Polar Bears hadden 2 en 3 april het bezette oostelijke deel van de Over-Betuwe tot het Pannerdensch kanaal gezuiverd. Zij staken daarna het Pannerdensch kanaal en de IJssel over naar Arnhem en het zuidelijk deel van de Veluwe.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina