8. feb, 2015

Herdenking van operatie Veritable, 8 februari tot 10 maart 1945

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum gebruikt de mythe dat operatie Veritable een synoniem is van het Rijnlandoffensief. De operaties Veritable en Grenade waren echter onderdelen van het uitgebreide geallieerde Rijnlandoffensief. Dat offensief door het Rijnland naar de Rijn woedde van Nijmegen tot ver ten zuiden van de Moezel. In het noorden streden het Eerste Canadese en het Britse Tweede Leger in samenwerking met het Negende Amerikaanse Leger. Dat leger was geen onderdeel van de legergroep van Montgomery (IS Geschiedenis, Chris Kienhuis), maar stond wel onder zijn bevel. Canadezen, Britten en Amerikanen trokken van de Maas en de Roer naar de Rijn bij Wesel en Düsseldorf. Operatie Grenade van het Negende Amerikaanse Leger kon pas 23 februari beginnen door het opblazen van een Roerdam. In het centrum rukte de Amerikaanse legergroep van generaal Bradley op naar oversteekplaatsen ten zuiden van het Ruhrgebied. In het zuiden trok de Amerikaans-Franse legergroep van generaal Devers naar de Rijn. Operatie Veritable duurde van 8 februari tot 10 maart 1945; niet tot 23 maart zoals het Nationaal Bevrijdingsmuseum en Omroep Gelderland beweren. Die operatie is ook geen ‘vergeten slag’, zoals het Bevrijdingsmuseum stelt. De operatie is geen slag maar een belangrijk geallieerd offensief dat uitvoerig is beschreven door de officiële historicus van het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog Charles B. MacDonald (The Last Offensive (1972).

Het Rijnlandoffensief was geen bevrijdingsoperatie, zoals Omroep Gelderland, IS Geschiedenis en het Nationaal Bevrijdingsmuseum beweren. Doel van het Rijnlandoffensief was de vernietiging van de Duitse troepen ten westen van de Rijn. Eisenhower bleef vasthouden aan zijn strategie van een breed front. Dat betekende offensieven ten noorden en ten zuiden van het Ruhrgebied en ten zuiden van de Moezel.

Sommigen trekken vergelijkingen met de volledig mislukte operatie Market Garden. Kienhuis (IS Geschiedenis) beweert dat die operatie plaatsvond in Arnhem met de doelen de verkeersbrug te veroveren en Arnhem te bevrijden. Klinkklare nonsens. Doel van die operatie was vestiging van een bruggenhoofd ten noorden van de Neder-Rijn tussen Arnhem en Nunspeet. Ook Jeroen Wielaert (NOS) merkt op dat operatie Veritable meer succes had dan operatie Market Garden. Dat is snel het geval bij een vergelijking met een totaal mislukte operatie. Hij gebruikt de mythen ‘slag om Arnhem’ en de Slag om Arnhem is een synoniem van operatie Market Garden. Omroep Gelderland beweert dat er na operatie Veritable ‘een doorgang in Duitsland’ was en dat een deel van de geallieerden naar Berlijn trok. Drie geallieerde legers stonden aan de Rijn en andere waren onderweg. De geallieerden trokken echter over een breed front Duitsland in naar de Elbe in het besef dat het Rode Leger Berlijn wel zou innemen. Bevrijdingsmuseum, Wielaert en Omroep Gelderland beweren dat operatie Veritable de aanzet was ‘van de bevrijding van heel Nederland’. Kienhuis voegt hieraan toe dat bij de bevrijding van de rest van Nederland het de geallieerden een stuk moeilijker werd gemaakt dan bij operatie Market Garden. Ook klinkklare nonsens. Nogmaals gezegd: de geallieerde operaties waren geen bevrijdingsoperaties. Het Eerste Canadese Leger moest in april Nederland om twee taken te vervullen: de linkerflank van het Britse Tweede Leger beschermen en een bevoorradings- en verbindingsroute van het zuiden over Nijmegen en Arnhem naar het noorden en noordoosten veiligstellen.

            Zowel in Nederland als in Duitsland zijn er herdenkingen van operatie Veritable, allerlei activiteiten en evenementen en een gezamenlijke tocht van bestuurders door het operatiegebied.  De herdenkingen van operatie Veritable zijn weer zo’n typisch voorbeeld van herdenkings- en bevrijdingstoerisme met gebrekkige en onjuiste informatie over de historische achtergrond en context. Verwijzen naar www.wegnaardebevrijding.nl heeft weinig zin. Die website beperkt zich voornamelijk tot de legergroep van Montgomery.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina