29. mrt, 2015

Belevingsroute van station naar brug in Arnhem

Arnhem vindt herdenkings- en bevrijdingstoerisme erg belangrijk. In 2014 wilde de fractie van D66 in de gemeenteraad een jaarlijks evenement ter herdenking van de zogenaamde ‘slag om Arnhem’. De fractie weet kennelijk nog niet dat ‘slag om Arnhem’ een mythe is. Arnhem was immers geen doel van operatie Market Garden. Lichtbewapende luchtlandingstroepen zonder ondersteuning kunnen bovendien geen slag leveren tegen een tegenstander met steun van artillerie, (pantser)voertuigen, vliegtuigen en zware wapens. De fractie wil gebruik maken van de toenemende belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en het ‘slagveldtoerisme’. Doel van het evenement is dan ook versterking van toerisme en recreatie. Het evenement zou vanuit historisch, educatief en economisch belang te rechtvaardigen zijn. Operatie Market Garden was een gebeurtenis van historisch belang. ‘Met een jaarlijks evenement geven we de kennis door aan de volgende generatie’, aldus de fractie. Dat zou inderdaad mooi zijn. Deze doelstelling zal waarschijnlijk net als in 2014 in de praktijk schone theorie blijven. Ook in 2014 ging de aandacht meer uit naar het multimediaspektakel Bridge to Liberation Experience dan naar de ‘gebeurtenis van historisch belang’. Herdenkings- en bevrijdingstoerisme zijn nou eenmaal meer gericht op (her)beleven, vieren en de toeristische publiekstrekker dan op doorgeven van kennis over de historische gebeurtenis. De strijd in Oosterbeek en Arnhem wordt misbruikt voor een spektakel dat geen kennis doorgeeft over de historische gebeurtenis, maar toeristen moet trekken. Bovendien is in Arnhem de vraag welk verhaal wordt doorgegeven: het door Britten gemythologiseerde verhaal of het juiste historische verhaal.

Burgemeester Herman Kaiser wil een jaarlijks herdenkingsspektakel van de mythe ‘slag om Arnhem’ met een evenement van groot en indrukwekkend formaat. Maandag 30 maart 2015 houden de fracties van SP en D66 een pleidooi voor een ‘krachtige presentatie’ van de binnenstad van Arnhem. Op die plek zou ‘wereldhistorie’ zijn geschreven tijdens – en daar is de mythe weer - de ‘slag om Arnhem’. ‘Wereldhistorie’ is natuurlijk erg overdreven voor een binnen twee dagen mislukte strijd van voornamelijk man tegen man-, huis-aan-huis- en straatgevechten. Ze denken  aan een 'Slag om Arnhem Corridor' met 'struikelstenen' met historische aanduidingen over de oorlogsgeschiedenis tussen het Centraal Station en de John Frostbrug. 'Vanaf het station moet een logische looproute ontstaan, die op allerlei momenten aan de slag refereert'. De fracties hadden natuurlijk behoren te weten dat juist tussen station en brug weinig oorlogsgeschiedenis valt te vermelden. Daar kan dan ook geen ‘logische looproute’ worden aangelegd. De vraag is natuurlijk ook welke informatie wordt gegeven. D66 Arnhem heeft kennelijk meer oog voor het aantal toeristen dan voor de juistheid van het historische krijgsverhaal. De SP wil dat het stadsbestuur initiatieven stimuleert voor een app met augmented reality via de smartphone bij de informatieborden bij belangrijke historische plekken. (Foto: Britse soldaten (Polar Bears) langs de Utrechtseweg van oost naar west, april 1945)

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina