2. apr, 2015

De Gelderlander gelooft nog in capitulatie in Wageningen.

In april 2015 biedt De Gelderlander een oorlogsexcursie aan van ‘de Greb’ tot de Wereld op 2 mei 2015. De Grebbeberg in Rhenen en hotel ‘de Wereld’ in Wageningen zijn ‘historische locaties die voor Nederland het begin en het einde van de Tweede Wereldoorlog markeren' (De Gelderlander, 2 april 2015). Zaterdag 2 mei is 75 jaar na de ‘slag om de Grebbeberg’ van 10 tot 14 mei 1940 en 70 jaar ‘na de capitulatie’. Zaterdag 5 mei 1945 ‘capituleerden de Duitse troepen in Hotel de Wereld in Wageningen’, de ‘Stad der Bevrijding’. De Duitse generaal Blaskowitz capituleerde in de Capitulatiezaal van het hotel in aanwezigheid van prins Bernhard.

Helaas is de informatie over Wageningen een hardnekkige en wijdverbreide geschiedvervalsing. Het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland was zondag 5 mei 1945 om 08.00 uur. Op dat tijdstip trad de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken – niet de Duitse troepen – in werking. Een Duitse delegatie had voor die troepen 4 mei om 18.30 uur de onvoorwaardelijke overgave getekend op de Timeloberg op de Lüneburger Heide aan veldmaarschalk Montgomery. De Duitsers zouden zonder enige tegenspraak alle verdere geallieerde bevelen uitvoeren, ook de bevelen die generaal Foulkes in Wageningen moest voorleggen aan generaal Blaskowitz. De Duitse bevelhebber tekende 5 mei deze bevelen. Hij moest allerlei militaire informatie aan Foulkes verstrekken. Er waren ook afspraken over verzameling van de Duitse troepen in Nederland in concentratiegebieden voor ontwapening en vertrek naar Duitsland. Prins Bernhard was aanwezig omdat hij hoopte dat de Binnenlandse Strijdkrachten Duitsers mochten ontwapenen. Montgomery verbood dat. De betreffende Duitse troepen hadden zich aan zijn legergroep overgegeven en hij vertrouwde ontwapening niet toe aan de strijdkrachten van prins Bernhard.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina