9. mei, 2015

Mythen over Duitse militaire capitulaties weerlegd

De afgelopen dagen bleken enkele hardnekkige mythen te bestaan over de capitulaties van Duitse strijdkrachten op 7 en 8 mei 1945 en VE-Day.

  1. Veel massamedia en websites spreken over de Duitse capitulatie of capitulatie van Duitsland. De geallieerden erkenden echter de Duitse president en zijn Flensburgregering niet. Uitsluitend militaire capitulaties waren dus mogelijk.
  2. Victory in Europe Dag (VE-Day) was op 8 mei omdat die dag de Duitse strijdkrachten in Berlijn capituleerden tegenover het Rode Leger. Dit is onjuist. VE-Day is op 8 mei omdat die dag alle strijdkrachten onder Duits gezag hun actieve operaties om 23.01 uur MET zouden staken. Op dat moment trad de capitulatie van Reims in werking. Generaloberst Alfred Jodl tekende maandag 7 mei 1945 om 02.41 uur in Reims de Act of Military Surrender (foto). Dat hield in de formele, onmiddellijke, gelijktijdige, complete en onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse strijdkrachten op alle fronten aan de geallieerden inclusief de Sovjet-Unie. Namens opperbevelhebber Eisenhower tekende in het geallieerde hoofdkwartier (SHAEF) chef-staf generaal W. B. Smith en voor het Opperbevel van de Sovjet-Unie generaal Ivan Susloparoff. F. Sevez tekende als getuige voor de Franse strijdkrachten. Aan Duitse zijde waren ook aanwezig majoor Wilhelm Oxenius (tolk) en Hans-Georg von Friedeburg, bevelhebber van de Kriegsmarine.
  3. Een wantrouwende Stalin eiste een rechtstreekse overgave van de Duitse strijdkrachten aan het Rode Leger in Berlijn. Hij riep de hevig ontluisterde generaal Ivan Susloparoff uit Reims terug naar Moskou. Stalin vreesde een wapenstilstand in het westen en voortzetting van de oorlog tegen de Sovjet-Unie. Dinsdag 8 mei omstreeks 23.30 uur ratificeerde GeneralfeldmarschallWilhelm Keitel in het hoofdkwartier van het Rode Leger in Berlijn-Karlshorst de Act of Military Surrender van Reims. Deze formele bekrachtiging van de capitulatie in Reims betekende nogmaals overgave van de Duitse strijdkrachten aan het Opperbevel van het Rode Leger vertegenwoordigd door opperbevelhebber maarschalk Georgi K. Zjoekov. Generaaladmiraal Von Friedeburg vertegenwoordigde de Kriegsmarine en GeneraloberstHans-Jürgen Stumpff de Luftwaffe. Luchtmaarschalk Arthur Tedder tekende namens het geallieerde opperbevel. De generaals Carl A. Spaatz en Jean de Lattre de Tassigny, respectievelijk bevelhebber van de Amerikaanse luchtmacht in Europa en het Eerste Franse Leger, tekenden als getuigen. De Sovjet-Unie bracht deze bekrachtiging in Berlijn van de capitulatie in Reims 9 mei om 02.00 uur in de openbaarheid. Voor de Sovjet-Unie en het huidige Rusland is daarom 9 mei de Dag van de Overwinning op nazi-Duitsland. De Grote Vaderlandse Oorlog was met een zege afgesloten.
  4. In Nederland spreken veel journalisten, publicisten en mensen die werkzaam zijn bij organisaties gericht op herdenkings- en bevrijdingstoerisme over 70 jaar bevrijding. Zij denken overal bevrijding voor te kunnen zetten. Geallieerde legers waren bevrijdingslegers, hun opmarsroutes bevrijdingsroutes, militaire operaties bevrijdingsoperaties en soldaten bevrijders. Voorbeelden zijn ook wegnaardebevrijding.nl, liberation route Europe, bevrijdingsvuur en bevrijdingstoerisme. De geallieerde troepen rukten echter in zowel het oosten als het westen over een breed front op. Hun doelen waren vernietiging van de Duitse strijdkrachten en de overwinning op nazi-Duitsland. Daarom spreken Britten en Amerikanen over Victory in Europe (Overwinning in Europa) en Russen over Dag van de Overwinning. Zij houden geen bevrijdings- maar overwinningsparades. Inwoners van een plaats of gebied beschouwen militairen die hun plaats of gebied veroveren en zuiveren als hun bevrijders

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina