5. aug, 2015

Paintball Boerderij wil speelveld over operatie Market Garden

In het herdenkings- en bevrijdingstoerisme zijn beleven en ervaren van groot belang. Dat trekt toeristen. Het bieden van een juiste voorstelling van de te beleven historische gebeurtenis is van minder of geen belang. Zo kan men in Airborne Museum ‘Hartenstein’ de mythe ‘slag om Arnhem’ beleven en in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk de watersnoodramp van 1953. Een slag was echter onmogelijk tussen luchtlandingstroepen en een zwaarbewapende tegenstander en Arnhem was geen doel van de Britse strijd. 

De Paintball Boerderij in Ewijk (www.paintballboerderij.nl) gaat een nieuw speelveld bouwen. (Colette Beckers in De Gelderlander, 4 aug. 2015) Het thema is ‘Operation Market Garden – A Bridge Too Far’. Dat is juist: operatie Market Garden was inderdaad een brug te ver voor de geallieerden, vooral voor veldmaarschalk Montgomery. 

Operatie Market Garden is echter niet hetzelfde als de strijd in en bij Arnhem en Oosterbeek; vaak aangeduid met de mythe ‘slag om Arnhem’. De Rijnbrug was geen doel van operatie Market Garden en geen brug te ver. Daarop wordt in Ewijk eenzijdig het accent gelegd. De Britten kwamen echter niet verder dan in gebouwen naast de noordelijke toegangsweg naar de brug. Operatie Market Garden was geen geallieerd maar een Brits offensief binnen de geallieerde opmars. Niet geallieerden maar lichtbewapende Britten vochten tegen zwaarbewapende Duitsers bij de brug. Dit verschil in bewapening is uiteraard van wezenlijk belang. 

De informatie van de Paintball Boerderij  is vrijwel uitsluitend gebaseerd op de verouderde en historisch onbetrouwbare film A Bridge Too Far (1977). Die bevat slechts een sterk gemythologiseerd verhaal. Men zegt te beseffen dat het ‘een gevoelig onderwerp’ betreft en na te denken over met respect ‘doortrekken’ van het thema, aldus de eigenaar. Hij beseft kennelijk niet dat beleving van een historisch gebeurtenis gepaard dient te gaan met juiste informatie over die gebeurtenis. Het doel nu is meer beleving bieden dan respect voor een juiste voorstelling van een historische gebeurtenis. 

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina