18. aug, 2015

Airborne wandeltocht in Oosterbeek. www.airbornewandeltocht.nl/

De Airborne Wandeltocht in Oosterbeek wordt jaarlijks op de eerste zaterdag in september gehouden. Deze wandeltocht is een herdenkingstocht aan de ‘Slag om Arnhem’. Ook de organisatoren van deze tocht gebruiken al jaren de mythe ‘slag om Arnhem’. ‘De tocht is een eerbetoon aan de ruim 1700 Britse en Poolse militairen die in de ‘Slag om Arnhem’ het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek’, beweren de organisatoren. De Poolse luchtlandingstroepen streden echter uitsluitend in de sector Driel-Oosterbeek, niet bij en in Arnhem. Het Arnhems Bruggetje is een koekje in de vorm van de John Frostbrug in Arnhem. ‘Dé brug waar het in september 1944 allemaal om draaide’, beweert de organisatie. Doelen van operatie Market Garden waren echter niet de bevrijding van Nederland en de Rijnbrug bij Arnhem.

Het strategische doel van operatie Market Garden was de vorming van een bruggenhoofd op de Veluwe met diepe uitlopers over de IJssel. Tactische operatiedoelen waren het afsnijden van de Duitse troepen en hun lanceerplaatsen voor V2-raketten in het westen van Nederland. Het voornaamste doel van de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie was veroveren van (een van) de drie bruggen over de Neder-Rijn bij Arnhem: de spoorbrug in Driel, de schipbrug en de verkeersbrug. Het einddoel van deze divisie was de vorming van een bruggenhoofd tussen de Westerbouwing en de spoorbrug bij Westervoort waaronder begrepen de drie oeververbindingen. Dat bruggenhoofd moest dienen als opstelplaats voor het Britse Tweede Leger onder luitenant-generaal Miles Dempsey. Waar het werkelijk allemaal om draaide, was de vorming van een bruggenhoofd op de Veluwe.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina