15. dec, 2015

Airborne Museum Hartenstein verdedigt nog steeds 'Slag om Arnhem'

in: WO2Actueel.nl http://bit.ly/1lMHqLl 

Airborne Museum Hartenstein maakt nog steeds reclame voor de mythe ‘slag om Arnhem’. Het behoort inmiddels te weten dat lichtbewapende luchtlandingstroepen geen slag konden leveren met een zwaarbewapende tegenstander. Het behoort ook te weten dat Arnhem geen doel van luchtlandingsoperatie Market ten noorden van de Neder-Rijn was.

Hartenstein was bovendien niet alleen Brits hoofdkwartier tijdens de offensieve strijd ten westen van en in Arnhem. Het was dat ook van 19 tot 26 september 1944 toen de Britten zich rond Hartenstein verdedigden. Deze defensieve fase in de strijd in Oosterbeek kan men onmogelijk bestempelen als ‘slag om Arnhem’.

Het wordt tijd dat het museum uitlegt welk gevecht de term ‘slag' verdient en dat die 'slag' werkelijk 'om Arnhem’ ging.

Aan de Rijnkade in Arnhem komt een nieuw informatiecentrum over de  Slag om Arnhem. Dat vervangt 1 juli 2016 het kleine informatiecentrum bij de brug. Het gratis toegankelijke Paviljoen Slag om Arnhem wordt gevuld door Airborne Museum Hartenstein. Bezoekers kunnen voorwerpen bekijken en naar verhalen luisteren die te maken hebben met de John Frostbrug. Ze kunnen zich bovendien wanen in de gevechten tussen Britse en Duitse troepen in een driedimensionale filmpresentatie. Centraal daarin staan de landingen van de parachutisten, de opmars naar de brug, de strijd om de brug en de mislukking van de operatie. Het Airborne Museum verspreidt echter nog steeds de mythen van de Rijnbrug als belangrijkste doel en epicentrum van die slag en als een brug te ver. Het spreekt over de brug alsof de Britten de hele brugoverspanning in bezit hadden en niet slechts de noordelijke toegangsweg onder vuur konden houden. Het informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ bij de Rijnbrug beweert zelfs dat de Rijnbrug het einddoel van operatie Market Garden was. Het vertaalt Battle of Arnhem als ‘Slag om Arnhem’. Het laat zelfs Poolse luchtlandingstroepen in Arnhem strijden om de brug te veroveren. Het Airborne Museum vertelt ook de mythen ‘verwoestende slag om Arnhem’; ‘slag om de Rijnbrug’; alle luchtlandingstroepen moesten naar de verkeersbrug; en de brug bleek een ‘brug te ver’; zonder aan te geven waaruit en voor wie dat bleek. Het beperkt zich bovendien tot parachutisten en 'parachutistengeneraal' Urquhart en heeft dus geen oog voor de zweefvliegeenheden.

Niet de Rijnbrug was echter een brug te ver, maar de gestelde doelen waren een brug te ver. Operatie Market Garden was een brug te ver voor Montgomery. Vestiging van een sterk bruggenhoofd op de Veluwe was een brug te ver voor het Britse Tweede Leger. Vorming van een bruggenhoofd met ten minste een van de drie oeververbindingen tussen de Westerbouwing en de spoorbrug bij Westervoort was een brug te ver voor de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie.

Aan de Rijnkade komt ook een auditorium. Er is ook informatie over wat er verder in de stad te doen is. Het huidige informatiecentrum trekt jaarlijks 17.000 bezoekers. Dit aantal moet met de komst van het nieuwe paviljoen stijgen naar 25.000 bezoekers. Daar gaat het dus om. Het doel is meer bezoekers. Typerend voor het oorlogs-, bevrijdings- en herdenkingstoerisme.

Het informatiepaneel bij de Hemelse Berg in Oosterbeek bevat helaas een aantal onjuistheden. De kop ‘Slag om Arnhem Operation Market Garden’ wekt de indruk dat genoemde slag hetzelfde is als operatie Market Garden. Battle of Arnhem is bovendien niet slag om Arnhem, maar strijd bij en in Arnhem. Slag om Arnhem (Battle for Arnhem) is een hardnekkige mythe. Luchtlandingsoperatie Market ten noorden van de Neder-Rijn was 19 september 1944 al mislukt. In Oosterbeek konden luchtlandingstroepen vanuit hun defensieve posities werkelijk geen strijd om Arnhem leveren. Ze konden zelfs de Westerbouwing niet heroveren.

Gerelateerde artikelen:

- Slag om Arnhem, een (on)bewuste geschiedvalsing,  http://www.kritischhistoricus.nl/421312878

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina