5. jan, 2016

Gavinweg in Nijmegen?

De Stadspartij DNF in Nijmegen wil generaal James Gavin in 2016 eren met een straatnaam op de brug De Oversteek: de Generaal James Gavinsingel of –weg. De initiatiefnemers blijven helaas steken in het bekende gemythologiseerde verhaal. Zij zien daarin Gavin als bevrijder van Nijmegen; operatie Market Garden als bevrijdingsoperatie; de bevrijding van Nijmegen als een doel van de Amerikaanse 82ste luchtlandingsdivisie en Gavin die 20 september de Waaloversteek leidde. 

Het strategische doel van operatie Market Garden was de vorming van een bruggenhoofd op de Veluwe met diepe uitlopers over de IJssel. Doelen van die Amerikaanse divisie waren verovering van de Maasbrug bij Grave en de bruggen over het Maas-Waalkanaal; veiligstelling van het hooggelegen terrein  bij Groesbeek en ten slotte verovering van de Waalbruggen. De Brits-Amerikaanse zuivering van Nijmegen van Duitsers was een middel voor het bereiken van het laatste doel. 

Voorbijgegaan wordt aan de fout van Gavin op 17 september 1944 pas om 20.00 uur en dus te laat troepen naar de Waalbruggen te sturen. Reeds de volgende dag ging de divisie in de verdediging in afwachting van Britse grondtroepen. Bovendien kon Gavin 20 september de Waaloversteek niet leiden. Hij moest ’s middags en 's avonds achtereenvolgens bij Mook en Wyler en Beek zijn troepen reorganiseren om Duitse aanvallen het hoofd te bieden. Kolonel Reuben H. Tucker, commandant van het 504de parachutistenregiment, leidde de oversteek van het 3de en het 1ste bataljon respectievelijk onder de majoors Julian Cook en Willard E. Harrison.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina