30. mrt, 2016

Veel mythen over operatie Market Garden.

@wo2actueel vestigt met een artikel de aandacht op het Museumweekend op 2 en 3 april 2016 bij museum Bevrijdende Vleugels in Best. Het museum besteedt aandacht aan bezetting, onderdrukking en bevrijding. Het artikel van Paul van Asseldonk is 2 september 2014 verschenen bij Omroep Brabant. Het bevat veel mythen en andere onjuistheden. 

Operatie Market Garden was geen geallieerde luchtlandingsoperatie, maar bestond uit luchtlandingsoperatie Market en grondoperatie Garden. Deze operatie was niet ‘de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog’. De auteur vergeet luchtlandingsoperatie Varsity 24 maart 1945 bij Hamminkeln. Operatie Market Garden was geen bevrijdingsoperatie, maar gericht op het vormen van een bruggenhoofd over de Neder-Rijn tussen Arnhem en het IJsselmeer. Het doel was dus niet  snel door te drukken naar het Ruhrgebied. Dat was de aanvalsrichting. Operatie Market Garden duurde niet van 17 tot 25 september, maar tot 21 september. Die dag blokkeerden Duitse troepen ten zuiden van Elst de oprukkende Irish Guards. Die  vormden de voorhoede van niet het Engelse maar het Britse 30ste Legerkorps. Ook de luchtlandingstroepen ten noorden van de Neder-Rijn waren Britten. Arnhem was geen doel van de grondtroepen en kon dus ook geen brug te ver te zijn. Bovendien liep de beschermde opmarsroute of Corridor niet tot Arnhem maar tot de Waal. Het doel van de luchtlandingstroepen ten noorden van de Neder-Rijn was vorming van een bruggenhoofd tussen de Westerbouwing en Westervoort. Dit bruggenhoofd aan weerszijden van de rivier moest ten minste één oeververbinding bevatten. Vestiging van dit bruggenhoofd was voor hen een brug te ver. Slag om Arnhem is een mythe. Lichtbewapende luchtlandingstroepen kunnen immers geen slag leveren met een zwaarbewapende tegenstander. Bovendien was, zoals vermeld, Arnhem geen doel. Voor de Britse veldmaarschalk Montgomery was operatie Market Garden een brug te ver. Deze operatie mislukte niet omdat Duitse troepen de corridor ten zuiden van Uden en Veghel wisten te blokkeren. Deze blokkades waren van 22 tot 23 en van 24 tot 26 september; dus na de mislukking van operatie Market Garden.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina