2. aug, 2016

dr. Jan Brouwer: Sloop Dreyeroord met onjuiste historische informatie bestreden

Het voormalige hotel Dreyeroord in Oosterbeek wordt gesloopt. Een projectontwikkelaar wil het karakteristieke Zwitserse chalet uit 1848 slopen en er een kleinschalig verpleeghuis bouwen met woningen in de tuin. Het gebouw heeft niet de status van monument.

De Werkgroep Behoud Dreyeroord of de voorgevel dient wel historisch juiste argumenten te gebruiken. Het gebouw diende niet als hoofdkwartier van de Britse legerleiding. Dat bevond zich in St. Oedenrode. Dreyeroord was  tijdelijk hoofdkwartier van ruim 250 teruggedreven en gevluchte overlevenden van het 7th Bn King’s Own Scottish Borderers. Het gebouw werd niet 19 maar 20 september 1944 door deze Britten in gebruik genomen. Zij streden niet tot 26 september, maar tot 21 september ’s avonds om het bezit van Dreyeroord. ’s Nachts moesten ze terrein prijsgeven, het gebouw verlaten en terugtrekken naar gebied ten zuiden van het gebouw. Spreken over ‘een belangrijke veldslag’ – nota bene tijdens de ‘slag om Arnhem’ - is overdreven.

Dreyeroord is geen symbool van de zogenaamde slag om Arnhem en geen icoon van operatie Market Garden. Die operatie was 21 september al mislukt. Grondoperatie Garden was vastgelopen ten zuiden van Elst. Niet deze operatie Market Garden maar luchtlandingsoperatie Market ten noorden van de Neder-Rijn (de mythe Slag om Arnhem) was 19 september al mislukt; onder meer (!) door ‘zware Duitse tegenstand’. De gemythologiseerde ‘slag om Arnhem’ (luchtlandingstroepen konden geen slag leveren en Arnhem was geen doel) is geen synoniem van Market Garden. ‘Oosterbeek forever England’ is onjuist en doet geen recht aan de andere Britten: Noord-Ieren, Schotten (o.a. generaal Urquhart) en Welshmen. Engeland behoort dan ook Verenigd Koninkrijk te zijn. De Britse ambassadeur in Nederland, Sir Geoffrey Adams, ziet Dreyeroord als symbool voor de vrijheid. De Britten streden echter niet voor de vrijheid, maar voor de overwinning op Hitler-Duitsland. 

De Werkgroep plaatst bovendien kritiekloos Britse artikelen met veel mythen en andere onjuistheden op haar website en facebookpagina:

Neem Peter Cluskey’s vanuit Arnhem geschreven artikel Netherlands hotel with role in second World War to be demolished, Irish Times, 2 augustus 2016. Het hotel was geen Brits, maar Schots hoofdkwartier. Het gebouw speelde geen sleutelrol tijdens de al op 21 september 1944 mislukte operatie Market Garden. Deze operatie was geen luchtlandingsoperatie, maar een gecombineerde luchtlandings- en grondoperatie. Deeloperatie Market was de luchtlandingslandingsoperatie; deeloperatie Garden de grondoperatie. Doel van operatie Market Garden was niet de verovering van de Rijnbrug ten zuiden van Arnhem. Het strategische operatiedoel was de vestiging van een bruggenhoofd tussen Arnhem en het IJsselmeer met diepe uitlopers over de IJssel. Tactische doelen waren de afsluiting van de Duitse troepen met hun V2-lanceerbases in het westen van Nederland. Deze operatie is geen synoniem voor de mythe slag om Arnhem. Luchtlandingsoperatie Market ten noorden van de Neder-Rijn was 19 september al mislukt. De defensieve strijd van Britten ten noorden van de brug duurde nog tot 21 september. De nasleep van luchtlandingsoperatie Market ten noorden van de Neder-Rijn bestond uit de verdediging van gebied rond Hartenstein tot 25 september. Dat was de perimeter, niet slechts gebied rond hotel Dreyeroord. De 1ste Britse Luchtlandingsdivisie en de Poolse Parachutistenbrigade streden niet om het bereiken en veiligstellen van de Rijnbrug. Dat was de taak van het 2de bataljon. De rest van de divisie en de Polen hadden andere taken. De Polen vochten overigens uitsluitend in de sector Driel-Oosterbeek. Het Schotse bataljon groef zich niet in tijdens de opmars van het 2de bataljon. Dat deed het pas na de terugtrekking en vlucht uit gebied ten noorden van de spoorlijn op 19 en 20 september. Het doel van de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie was de vorming van een bruggenhoofd tussen de Westerbouwing en Westervoort. Uiteraard moest dit bruggenhoofd beschikken over een van de drie oeverbindingen over de Neder-Rijn.

Ook Craig McDonald neemt het niet zo nauw met de geografische en historische feiten in zijn artikel in de Schotse Daily Record van 15 augustus 2016: Campaign launched to save iconic Dutch hotel where Scots soldiers fought bloody World War II battle. Oosterbeek ligt niet in Holland, maar in Nederland. Het hotel was geen tijdelijk hoofdkwartier van een regiment, maar van overlevenden van een bataljon. Het was geen hoofdkwartier tijdens de strijd in en bij Arnhem, maar van 20 tot 21 september. Het was geen tijdelijk hoofdkwartier van geallieerde troepen, maar uitsluitend van het Schotse bataljon. Operatie Market Garden mislukte niet in Arnhem, maar 21 september ten zuiden van Elst. Doel van deze operatie was niet de bevrijding van Nederland, maar vestiging van een bruggenhoofd op de Veluwe. De Britten ten noorden van de Neder-Rijn bereikten niet de brug, maar uitsluitend gebouwen aan weerszijden van de noordelijke toegangsweg tot de brug.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina