16. aug, 2016

dr. Jan Brouwer: Indiëherdenking 2016

Herdenken is belangrijk, zeer belangrijk zelfs. Van wezenlijk belang daarbij is wie of wat men herdenkt. Vaak springt men daar slordig mee om. Wageningen noemt zich stad der bevrijding en herdenkt een capitulatie. Heel Nederland was echter 5 mei 1945 om 08.00 uur bevrijd door de inwerkingtreding van de capitulatie op 4 mei op de Lüneburger heide van onder meer de Duitse troepen in Nederland.  Arnhem en omgeving herdenken de mythe slag om Arnhem. Luchtlandingstroepen waren helemaal niet in staat tot een slag, zeker niet om een stad die geen doel was. Nijmegen herdenkt 48 gesneuvelden bij de Waaloversteek. In werkelijkheid kwamen 48 parachutisten en geniesoldaten om voorafgaande aan, tijdens en na de Waaloversteek. Waarschijnlijk ruim de helft is gesneuveld bij het realiseren van de doelen van de Waaloversteek: de verovering van de noordzijde van de Waalbruggen en de vestiging en verdediging van het bruggenhoofd om Lent. Een aantal is later overleden aan zijn verwondingen.

Opvallend was 15 augustus jl. de eensgezindheid van betrokkenen, omroepen en bladen over herdenking van een Japanse capitulatie op 15 augustus waarmee een officieel einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en van de slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië tijdens die oorlog.

In werkelijkheid accepteerde Japan uit vrees voor meer atoombomaanvallen 14 augustus 1945  de geallieerde verklaring van Potsdam. Keizer Hirohito kondigde de volgende dag, 15 augustus, om 12.00 uur de Japanse overgave aan de geallieerden aan. Japan staakte de oorlogshandelingen in de Grote Oceaan en Zuidoost-Azië. Japan ondertekende de onvoorwaardelijke capitulatie op 2 september 1945 tijdens een ceremonie op het Amerikaanse slagschip USS Missouri dat in de haven van Tokio voor anker lag (foto). Deze capitulatie op 2 september 1945 betekende het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. 

De Indische gemeenschap in Nederland beschouwt 15 augustus als bevrijdingsdag waarop men ook de slachtoffers herdenkt. De Stichting Herdenking 15 augustus 1945; het Nationaal Comité 4 en 5 mei; omroepen en dagbladen berichtten abusievelijk over de herdenking van de Japanse capitulatie en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945. Sommige bladen vergeleken deze herdenking zelfs niet met Bevrijdingsdag 5 mei, maar met de Dodenherdenking op 4 mei.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina