80 jaar vrijheid.                                          80 jaar na Market Garden
























































Doel Market Garden (Montgomery)


Van september 2024 tot september 2025 herdenkt Nederland 80 jaar vrijheid en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Niet 80 jaar bevrijding zoals Hanneloes Pen (Amsterdam) in De Gelderlander van 29 augustus 2024 beweert! Doel van de geallieerden was immers de volledige overwinning op Duitsland. Middelen waren de vernietiging van vijandelijke troepen, industriecentra en steden. Niet bevrijding. Vernietiging van vijandelijke troepen zag de lokale bevolking wel als bevrijding, althans de meesten.  Ze zeggen dat ze zich al dan niet bevrijd voelden. Militairen spreken over vernietiging van de Duitse troepen of zuivering van gebied. Nederland was vrij op 5 mei 1945 om 08.00 uur bij de inwerkingtreding van de capitulatie van onder meer de Duitse troepen in Nederland op 4 mei 1945 om 18.30 uur in de legertent van Montgomery op de Lűneburger Heide. Japan capituleerde op 2 september 1945 aan boord van USS Missouri in de baai van Tokio. Deze capitulatie betekende het einde van WO II.


In september 2024 herdenkt men 80 jaar na bruggenhoofdoperatie Market Garden. Velen weten nog steeds heel weinig van deze operatie en schrijven maar wat zonder enige kennis van zaken. Veel literatuur is zeer onbetrouwbaar. Dit jaar zal ik de vinger op de zere wonde van gebrek aan kennis leggen. Voorbeelden van deze onkunde is aan te treffen bij o.a. de NOS, het Airborne Museum, dagblad De Gelderlander,  Omroep Gelderland en natuurlijk de gemeente Arnhem. Een blunder van formaat is de leugen  van de NOS dat operatie Market Garden gericht was op de bevrijding van Nederland. Dan heb je echt wel een  forse plank voor de kop.


Gemeente Arnhem: nieuwe jubileumvlag

Ter herdenking van 80 jaar  "Slag om Arnhem" is er een nieuwe jubileumvlag waarin de Britse en de Poolse vlag zijn verwerkt. Dus domheid ten top. "Slag om Arnhem" is immers een domme geschiedvervalsing, omdat lichtbewapende luchtlandingstroepen zonder steun van zware wapens geen slag kunnen leveren met een zwaarbewapende tegenstander gesteund door zware wapens en Arnhem geen doel was. Mogelijk waren alleen straat-, huis-aan-huis- en man-tegen-mangevechten. Doel van bruggenhoofdoperatie Market Garden was de vorming van een sterk bruggenhoofd tussen Arnhem en Nunspeet (IJsselmeer) met sterke uitlopers over de IJssel bij Zwolle, Deventer en Zutphen als opstelplaats voor het Britse 30 Corps. De 1st Polish Independent Parachute Brigade landde op 21 september 1944 om circa 17.15 uur ten zuidwesten van Driel na mislukking van deeloperatie Garden op die dag om circa 13.30 uur ten zuiden van Elst waar de grondtroepen vastliepen op een Duitse blokkade. De Poolse brigade kon in Driel en Oosterbeek dus helemaal geen bijdrage leveren aan de verzonnen (geschiedvervalsing) "slag om Arnhem". Overigens streden de geallieerden niet voor vrijheid of bevrijding van Europa, maar voor de volledige overwinning op Duitsland (ook bij De Gelderlander). Zelfs na 80 jaar dus nog geen kennis van zaken. Een bevrijdingsroute van Liberation Route Europe is dan ook onzin. Victory Route Europe is juist.


De Gelderlander, editie Betuwe (in feite sinds 1327 de Over-Betuwe) weet na 80 jaar nog steeds het verschil niet tussen opmarsrichting en een militaire operatie. Het doel van operatie Market Garden was niet zoals J. Gerritsen beweert "in een klap alle grote rivieren oversteken in Nederland en dan door naar Duitsland". Hoe verzin je het. Dat was de beoogde opmarsrichting: van Nederland via het Ruhrgebied verder Duitsland in op weg naar Berlijn.  Het doel van bruggenhoofdoperatie Market Garden was ook niet een  einde maken aan de Tweede Wereldoorlog of de bevrijding van Europa zoals de beruchte Liberation Route beweert (laat Stalin het maar niet horen!), maar niet meer of minder dan de vorming van een sterk bruggenhoofd op de Veluwe. Market Garden duurde niet van 17 tot 24 september 1944, maar tot 21 september 1944.

De op 1 oktober 1944 bij Bemmel gesneuvelde Britse soldaat H. Moon (1922) kwam dus niet om tijdens Market Garden, maar tijdens het Duitse offensief tegen het geallieerde Over-Betuwse bruggenhoofd van 1 tot 6 oktober 1944. De op 25 september 1944 bij het kerkje in Oosterbeek gesneuvelde luitenant D. Anderson (1914)  kwam waarschijnlijk om vlak voor of tijdens de terugtocht over de Neder-Rijn van de naar Hartenstein gevluchte en teruggetrokken militairen.

De krant beweert ook dat het doel van Market Garden – abusievelijk "Slag om Arnhem" genoemd - de Rijnbrug bij Arnhem was, dat Britten die wisten te bereiken maar niet konden vasthouden en dat de geallieerden vochten voor onze vrijheid. Hoe dom! Ook de Polen waren geen bevrijders. Doel van de geallieerden was de volledige overwinning op Duitsland. Niets anders.  Het werkelijke doel van bruggenhoofdoperatie Market Garden was een Rijnoversteek bij Arnhem en vorming van twee bruggenhoofden. Het operatiedoel was een sterk bruggenhoofd tussen Arnhem en Nunspeet (het IJsselmeer) met diepe uitlopers over de bruggen over de IJssel bij Zwolle, Deventer, Zutphen en wellicht ook Doesburg als opstelplaats voor het Britse 30 Corps (zie kaart van  Montgomery). Dit doel was een brug te ver voor grondoperatie Garden. Het doel van de Britse 1st Airborne Division was vestiging van een bruggenhoofd aan weerszijden van de Neder-Rijn tussen Heveadorp of de Westerbouwing en de spoorbrug bij Westervoort met tenminste een van de drie oeververbindingen als opstelplaats voor de flankkorpsen. Dit doel was een brug te ver voor de 1st Airborne Division. Bruggenhoofdoperatie Market Garden was een brug te ver voor Montgomery. 


Omroep Gelderland

Omroep Gelderland spreekt zelfs na bijna 80 jaar ook nog over de domme geschiedvervalsing ‘’Slag om Arnhem’’. Lichtbewapende luchtlandingstroepen zonder steun van zware wapens kunnen nou eenmaal geen slag leveren met een zwaarbewapende tegenstander gesteund door zware wapens en Arnhem was geen doel. De op 21 september 1944 om ca. 17.15 uur bij Driel gelande Polen konden helemaal geen bijdrage leveren aan bruggenhoofdoperatie Market Garden die die dag om ca. 13.30 uur ten zuiden van Elst was vastgelopen, mislukt en ’s middags vervangen door bruggenhoofdoperatie Gatwick gericht op de Rijnoversteek en vorming van bruggenhoofden bij Wesel en Keulen (Amerikaanse 1ste Leger). Doel van Market Garden was de vorming van een bruggenhoofd op de Veluwe als opstelplaats voor het Britse 30 Corps, dus geen bevrijding - ook niet van de omgeving - of vrijheid!   


NOS

  1. Japan capituleerde niet op 15 augustus, maar op 2 september 1945 aan boord van de USS Missouri in de baai van Tokio.
  2. Market (mislukt 19 september) Garden duurde niet tot 25 september 1944, maar Garden tot 21 september 1944 (grondtroepen liepen ten zuiden van Elst vast op Duitse blokkade) en werd toen vervangen door bruggenhoofdoperatie Gatwick gericht op een Rijnoversteek en vorming van bruggenhoofden bij Wesel en Keulen.
  3. ‘’Slag om Arnhem’’ is een domme geschiedvervalsing: lichtbewapende luchtlandingstroepen kunnen immers geen slag leveren met een zwaarbewapende tegenstander. Arnhem was bovendien geen doel. Ook niet de bevrijding van het noorden van Nederland. Doel was de vestiging van een sterk bruggenhoofd op de Veluwe als opstelplaats voor het 30 Corps niet een opmars naar het Ruhrgebied. Dat was een deel van de opmarsroute naar het noordoosten.
  4. Doel was dan ook niet bevrijding noch van plaatsen noch van landen, zeker niet van Nederland. Het geallieerde doel was de volledige overwinning op Duitsland. Middelen waren vernietiging van vijandelijke troepen (vaak door de lokale bevolking aangezien voor bevrijding), industriecentra en steden.


Bridge to Liberation

Het herdenkingsevenement Bridge to Liberation blijft tobben met historische onjuistheden. Doel van de geallieerden was immers niet de bevrijding van of vrijheid voor (West-)Europa, maar de volledige overwinning op Duitsland.  Middelen waren vernietiging van vijandelijke troepen, industriecentra en steden. Doel van bruggenhoofdoperatie Market Garden was een Rijnoversteek bij Arnhem en  vorming van een sterk bruggenhoofd op de Veluwe als opstelplaats voor het Britse 30 Corps. Doel van de 1st British Airborne Division was de vorming van een bruggenhoofd aan weerszijden van de Neder-Rijn tussen Heveadorp of de Westerbouwing en de spoorbrug bij Westervoort met ten minste één oeververbinding als opstelplaats voor de beide flankkorpsen (niet een brug naar vrijheid of bevrijding). Een ‘slag om Arnhem’ is onmogelijk, omdat lichtbewapende luchtlandingstroepen geen slag kunnen leveren met een  zwaarbewapende tegenstander en Arnhem geen doel was. Mogelijk waren uitsluitend straat-, huis-aan-huis- en man-tegen-mangevechten. Een grote blunder was zeven NAVO-generaals uit te nodigen. Die horen daar helemaal niet. 


Airborne Museum, Oosterbeek 

Het Airborne Museum leeft in een eigen geschapen fantasiewereld met de geschiedvervalsingen Slag om Arnhem, Slag om de Rijnbrug, Britten op de brug en deelname van Polen aan de Slag om Arnhem. Van bruggenhoofdoperatie Market Garden weet het museum niets. De brug of de noordzijde van de brug verwart het museum met de noordelijke oprit naar de brug, de Nijmeegseweg. Voor de verovering van een brug moeten troepen beide opritten innemen. Dat verzuimden de Britten op 17 september 1944. Zij vestigden defensieve posities in achttien gebouwen aan weerszijden van de noordelijke oprit naar de brug en konden deze oprit onder vuur houden. De Polen vochten niet in of tijdens de slag om Arnhem. Zij landden op 21 september om circa 17.15 uur bij Driel, dus zo'n vier uren na mislukking van grondoperatie Garden. Luchtlandingsoperatie Market was al op 19 september totaal mislukt. Het informatiecentrum bij de Rijnkade staat op de verkeerde plaats, omdat men de noordelijke oprit naar de brug niet kan zien. John Frostweg was dan ook beter geweest dan John Frostbrug. Dan had het Airborne Museum de situatie misschien ook begrepen. Ook die in de perimeter in Oosterbeek op 25 september 1944. Rekent museum nog steeds onder slag om Arnhem! De naar Hartenstein gevluchte en teruggetrokken Britten waren volledig in het defensief gedrongen. Ken uw geschiedenis. Bruggenhoofdoperatie Market Garden was 21 september 1944 volledig mislukt en vervangen door bruggenhoofdoperatie Gatwick: Rijnoversteek en vorming bruggenhoofden bij Wesel en Keulen.

Deel deze pagina

Geschiedenis magazine, nr. 6, sept. 2024


Zelfs in een degelijk historisch magazine verwart auteur Marco Middelwijk, NIMH, Den Haag het doel van operatie Market Garden  met de voorgenomen opmarsroute naar Berlijn.  Een opmarsroute is echter totaal iets anders dan een operatiedoel. Het doel van luchtlandingsoperatie Market was de verovering van bruggen, het doel van grondoperatie Garden de vestiging van een sterk bruggenhoofd tussen Arnhem en Nunspeet (het IJsselmeer) met diepe uitlopers over de IJssel bij Zwolle, Deventer en Zutphen als opstelplaats voor het 30 Corps. Het doel van de 1st British Airborne Division was de vestiging van een bruggenhoofd aan weerszijden van de Neder-Rijn tussen Heveadorp en Westervoort met ten minste een van de vier  oeververbindingen als opstelplaats voor de beide flankkorpsen. Het blad verwart voorts het doel van de geallieerden namelijk de volledige overwinning op Duitsland met bevrijding van Noord-Nederland of (West-)Europa.

Middelen zijn de vernietiging van vijandelijke troepen, industriecentra en steden. Bruggenhoofdoperatie Market Garden duurde van 17 tot 21 september 1944. De al snel teruggeslagen en gevluchte Britten bij Arnhem verzamelden zich na de mislukking van deeloperatie Market op 19 december rond villa Hartenstein in Oosterbeek in een perimeter die niet geschikt was (te maken) als bruggenhoofd. De Duitse troepen in Nederland capituleerden  niet op 5 mei 1945, maar op 4 mei 1945 in de legertent van Montgomery op de Lűneburger Heide. Deze capitulatie trad op 5 mei 1945 om 08.00 uur in werking. Nederland was vrij. Drie zaken moesten nog gebeuren: het ondertekenen door de Duitse bevelhebber die zich had overgegeven van militaire bevelen tot het verstrekken van militaire informatie (5 mei in Wageningen), ontwapening en eind mei 1945 de gang naar krijgsgevangenschap.

Historisch Nieuwsblad


Bram de Graaf kent nog niet het wezenlijke verschil tussen een opmarsrichting en een operatiedoel. Tijdens een opmars voeren de militairen meestal diverse operaties uit. Bijvoorbeeld bij een opmars naar Berlijn heb je operatiedoelen om de troepen op te stellen na de Rijnoversteek, bij aanvallen op het Ruhrgebied en op steden als Hamburg en  Bremen. Het doel van luchtlandingsoperatie Market was het veroveren van bruggen over rivieren en kanalen en tenslotte bij de Neder-Rijn de vestiging  van een bruggenhoofd aan weerszijden van de Neder-Rijn tussen de Westerbouwing en de spoorbrug bij Westervoort met ten minste een van de vier oeververbindingen  (veerpont, spoorbrug, pontonbrug of verkeersbrug) als opstelplaats voor de flankkorpsen. Het doel van grondoperatie Garden was de vestiging van een sterk bruggenhoofd tussen Arnhem en Nunspeet (IJsselmeer) met diepe uitlopers over de IJsselbruggen bij Zwolle, Deventer, Zutphen en eventueel Doesburg als opstelplaats voor 30 Corps. Dit was echter een brug te ver! Een “slag om Arnhem” is een domme geschiedvervalsing mede omdat lichtbewapende luchtlandingstroepen geen slag kunnen leveren  met een zwaarbewapende tegenstander, hooguit straat-, huis-aan-huis- en man-tegen-mangevechten. En Arnhem was geen doel. Kate ter Horst was niet de “Engel van Arnhem”, maar de “Engel van Oosterbeek”, maar zo ver reikte de geografische kennis van veel Britse militairen niet. Market mislukte al op 19 september en  Garden op 21 september. Op 25 september staken geen tientallen  bootjes de rivier over om Britten uit Oosterbeek te evacueren, Dat waren boten van de Britse en vooral de Canadese genie.


Minister-president Schoof sprak 21 september 2024 in Driel over de geschiedvervalsing "Slag om Arnhem" en "vechten voor onze vrijheid" in plaats van voor de overwinning op Duitsland wat hun uiteindelijke doel was.

RTL4 snapt er ook niks van. Spreekt over bevrijding van Oost-Nederland alvorens Duitsland in te trekken. Nonsens. Doel van MG was vorming van een bruggenhoofd op de Veluwe. Doel van de Britten bij Arnhem: bruggenhoofd vormen langs de Neder-Rijn tussen de Westerbouwing en Westervoort. Zie hier boven.


80 jaar Vrijheid


80 jaar (na) bevrijding is onjuist evenals festivals ter viering van 80 jaar (na) bevrijding. Daarvoor hoeft het kabinet geen geld uit te trekken. Velen zagen als bevrijding het in  het oosten van Nederland in april 1945 door Canadezen vernietigen van vijandelijke troepen in een plaats in het kader van verdediging van de linkerflank van het Britse 2de Leger of het vestigen van een verbindings- en bevoorradingsroute in Oost-Nederland. Nederland is niet bevrijd, ook al heet 5 mei Bevrijdingsdag. 80 jaar vrijheid is juist. 5 mei Dag van de Vrijheid of Vrijheidsdag zou ook juist zijn. Nederland was immers vrij op 5 mei 1945 om 08.00 uur bij de inwerkingtreding van de onvoorwaardelijke capitulatie van ook de Duitse troepen in Nederland op 4 mei 1945 om 18.30 uur in de tent van Montgomery op de Timeloberg bij Wendisch-Evern  op de Lűneburger Heide. Die capitulatie en  herkregen vrijheid viert Nederland in 2025.  

Vereist na die capitulatie waren in mei 1945 het door militaire bevelhebber Generaloberst Blaskowitz in Nederland (die zich op 4 mei had overgegeven) op 5 mei om 16.30 uur in Wageningen ondertekenen van bevelen tot het verstrekken van gedetailleerde militaire informatie. Desgevraagd mocht hij dit op 6 mei doen, waardoor met ingang van 7 mei de ontwapening kon beginnen van Duitse troepen in concentratiegebieden en eind mei de gang naar krijgsgevangenschap in Duitsland.